Frissítsd fel, újítsd meg a kapcsolatod!

 

A boldog párkapcsolat nem a szerencse műve! Kapcsolatainkat éppúgy ápolnunk, gondoznunk kell minden nap, mint egy virágoskertet! Most ehhez szeretnék segítő, gyakorlati tippeket adni Neked.

1. Impulzusok

Nem is gondolnánk, hogy a párokat a közösen átélt élmények és az azokhoz kapcsolódó érzések mennyire összekötik! Gondoljunk csak a csapatépítő tréningekre! Nem véletlenül szervezik ezeket a tréningeket különleges helyre, nem mindennapi programokkal, feladatokkal fűszerezve.

Ezeket az élményeket kell a mindennapokba visszacsempészni! Nem elég évente egy-két impulzus, például a közös nyaralás, vagy az évfordulós vacsora.  A hétköznapokban kis kreativitással, kísérletező kedvvel nagyon sok közös élményt megélhetünk a társunkkal együtt! Engedjük szabadjára a fantáziánkat, álljunk elő spontán ötletekkel.  Mi az, ami eddig kimaradt közös életünkből? Mi az, amit lehetne másképpen, máshol, máshogyan csinálni, mint eddig? Mi az, amit mindig is szerettünk volna kipróbálni? Hívjuk el magunkkal, lelkesedésünk ragadós lesz 🙂

2. „Egymás szemében”

Tény, hogy a hétköznapok rohanásában kevés idő jut a meghitt pillanatokra. Ám fontos szem előtt tartanunk, hogy nem feltétlenül az együtt töltött idő mennyisége, hanem a minősége a meghatározó! Lehet órákig együtt nézni a TV-t, amikor ugyan egymás mellett vagytok, de nem egymással. Amikor együtt vagy a társaddal, csak rá figyelj! Ne foglalkozz mással! Ez az aktív figyelem. Hangolódj rá teljesen, érezd őt! Mit mond valójában? Mit érez? Hogy érzi magát? Mi minden rejlik benne ebben a pillanatban?

3. Figyelmességek

Ahogy fakul a kapcsolat, úgy tűnnek el fokozatosan az apró, spontán figyelmességek. Kialakul egy rutin: mikor mit ajándékozunk, mit teszünk meg a kapcsolatban. Amikor alkalmazod a 2. pontot és elkezdesz igazán figyelni a társadra, érezni fogod, hogy mi az, ami jólesne neki. Nem kell hozzá gondolatolvasónak lenned, ösztönösen, szívből jön majd a késztetés, hogy olyan dolgokat tegyél, ami megmelengeti a szívét. Próbáld ki!

4. Jelenben a múlt és a jövő

Emlékszel még, miért szerettél bele? Miért pont őt választottad a sokmillió ember közül? Mi az az egyedi szépség, ami csak őrá jellemző? Amikor ezt felidézed magadban, visszajön az a régi érzés. Engedd, hogy elárasszon és feltöltse élettel a kapcsolatotokat! Hiszen a változás mindig belőlünk indul el!

5. Yin és Yang

Ebben a kínai ősi jelképben benne rejlik a polaritás titka. Idézd fel magadban a képet és kettőtöket! Miben teljesen más, mint te? S ez hogy érint téged, milyen érzéseket kelt benned? Most gondolj arra, hogy mivel egészít ki téged? Hiszen valaminek az ellentéte voltaképp a „bot másik vége”. Egyesítsd magadban ezeket az ellenéteket! Hozd egyensúlyba férfi és női oldalad!

 
>> KATTINTS IDE ÉS ISMERD MEG A SZERELEMVONZÓ, KAPCSOLATJAVÍTÓ PROGRAMOZOTT KRISTÁLYOKAT!
 

6. Hála

Szoktál-e a hétköznapokban arra gondolni, hogy mi mindenért lehetsz hálás, ami őhozzá köthető, amit ő nyújt számodra? Mennyire érzel hálát magáért a kapcsolatért? Mennyire veszel természetesnek tőle bizonyos dolgokat, melyeknek már csak a hiánya tűnne fel? Milyen gyakran mondod neki, hogy köszönöm? Vidd be a párkapcsolatodba a hála energiáját és meglátod, csodálatos átalakuláson fog(tok) keresztülmenni!

7. Feltétel nélkül

Az előzőekhez kapcsolódik: gondolkodj el rajta, hogy milyen feltételekhez kötöd a szereteted? Ez azért érdekes gyakorlat, mert a legtöbb ember ösztönösen visszahőköl ettől a kérdéstől és azt mondja: de hát én önmagáért szeretem. Amikor valakit feltétel nélkül szeretünk és elfogadunk, tehát éppen úgy, ahogy van, akkor elkezd az illető megváltozni, legjobb tulajdonságait megmutatni. Természetesen mi indítjuk el a változást, mégis velünk változik a világ. Tehát a fenti kérdést úgy nézd meg, hogy most, ahogy ebben a pillanatban van, ezekkel a szokásokkal, pontosan így jó, ahogy van? Ha ez már soha nem változna meg, akkor is?

8. Elzárkózás?

Közeledj felé és legyél nyitott a közeledésére! Kezdeményezz, ne arra várj, hogy ő változtasson! Hiszen előfordulhat, hogy egy életen át egymásra vártok!

 
>> KATTINTS IDE ÉS ISMERD MEG A SZERELEMVONZÓ, KAPCSOLATJAVÍTÓ PROGRAMOZOTT KRISTÁLYOKAT!
 

9. Mit szeretnél valójában?

Amikor dühös vagy a társadra, haragszol rá, akkor mire van valójában szükséged? Mit szeretnél? Mi az, amit nem kapsz meg tőle? Ha jobban belegondolsz, ennek fényében ítéled meg a viselkedését és látod őt olyannak, amilyennek látod. Legközelebb, amikor azon kapod magad, hogy veszekednél vele, inkább tárd fel előtte a szükségleteidet! A mondatkezdő „Te” szót cseréld le „Én” –re, hiszen, amit igazából 100% bizonyossággal tudhatsz, hogy te mit érzel és mire van szükséged.  A te érzésed a tiéd és nem őbelőle indul el. Bár kiváltja, aktivizálja, ám voltaképpen egy „piros gombot” nyomott meg benned. A te piros gombodat. Mi lehet az és minek a hiányát takarja? (Egyébként csalhatatlan érzékkel nyomkodjuk társunk gombjait… oda-vissza. Miért? Hogy segítsük egymást a fejlődésben! Legnagyobb tanítóink valójában nem mások, mint közvetlen hozzátartozóink.)

10. Tisztázd a félreértéseket!

Ebből lesznek a későbbi viták. Amikor nem olyan hangsúllyal szól hozzánk a társunk, vagy nem úgy néz ránk, avagy nem vesz észre valamit, hajlamosak vagyunk magunkra venni és különböző, “Biztos azért mondta/ nem mondta, tette/nem tette” kezdetű történeteket gyártani róla magunknak. Ezt aztán elhisszük és nagy valószínűséggel nem vált ki belőlünk jó érzéseket. Ez természetesen fordítva is működik. Ezért fontos, hogy mindig tisztázzuk a félreértéseket, mielőtt veszekedéssé fajulnának!

parkapcsolat_javito_tippek

11. Érintés

Bár testi kontaktusról beszélünk, az érintés mégis egy alapvető lelki szükséglet. Kísérletek igazolják, hogy nemcsak fejlődés lélektani szempontból nélkülözhetetlen, hanem lelki egészségünket is nagymértékben befolyásolja. Gondoltad volna, hogy az érintés még a bizalmat is erősíti? Akit finoman megérintünk, nagyobb bizalommal lesz irántunk. Az érintés érdeklődést is kifejez, emellett empátiát is tükröz. A gyermeket öleléssel vigasztaljuk meg, szomorú barátunk karját finoman megérintve jelezzük együttérzésünket, a sportolók összeölelkeznek, amikor csapatuk győzelmet arat… hosszasan sorolhatnám. Vidd bele a hétköznapokba ezeket a finom érintéseket! Amikor beszélgettek, amikor otthon végzitek a szokásos teendőket és elmész mellette, finoman érintsd meg, teremts a pároddal minél többször ilyen finom kontaktust!

12. Az „ölelésterápia”

Barbel Mohr egyik könyvében olvastam róla évekkel ezelőtt, érdemes kipróbálni, mert valóban varázslatos erejű gyakorlat! Naponta 20 percen át ölelkezzetek össze az ágyban a pároddal „csak úgy”, tehát nem a szexualitás részeként. Nemcsak a kapcsolatot teszi tartóssá, hanem a testi-lelki egészségre is hihetetlenül jó hatással van!

13. Lélegezz!

Az ölelésterápia tökéletes kiegészítése az együtt légzés gyakorlat. Lényege, hogy a társadra ráhangolódva, kezdj el együtt lélegezni vele. Ez egyébként egy tantra gyakorlat, tehát kifejezetten jó hatással lesz mind a lelkünkre, mind pedig a szexuális életünkre nézve.

14. Légy önmagad!

Az, hogy elfogadjanak bennünket, egy ösztönös vágy bennünk. Amikor a megfelelni vágyás kényszere kialakul bennünk, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy a másik kedvére tegyünk. Sokszor még úgy is, hogy megfeledkezünk a saját szükségleteinkről. Ebben az a csapda, hogy pont a saját életünkben nem vagyunk jelen és pontosan azt a valakit nem vállaljuk fel, akibe társunk beleszeretett. Ezért a leghitelesebb, ha merünk önmagunk lenni, szeretettel fordulunk önmagunk felé és így megengedjük a társunknak, hogy önmagunkért szeressen.

Milyennek látod magad?

Az énképed meghatározza azt, ahogyan a társadat látod! Mivel érzékelésed belőled indul, következésképp a változásnak is benned kell elkezdődnie! Javaslom, hogy írd le, milyennek látod most magad. Válogatás nélkül írd össze, ami az eszedbe jut. Ezután tedd el a papírt. Később írj össze néhány, vele kapcsolatos sérelmezett dolgot. Ezután keresd meg, hogyan kapcsolódik ez tehozzád. Egy példa: ha problémád van külső megjelenéseddel, nagy valószínűség szerint lesz olyan sérelmed, amely összefüggésben lesz ezzel. Például: zavar, hogy nem dicsérte meg az új frizurád, a hajad, stb.

 
>> KATTINTS IDE ÉS ISMERD MEG A SZERELEMVONZÓ, KAPCSOLATJAVÍTÓ PROGRAMOZOTT KRISTÁLYOKAT!
 

15. Ne a fát lássuk, hanem az erdőt!

Amikor problémáink vannak a társunkkal, hajlamosak vagyunk csak a hibákat látni benne, illetve azt, ami nem működik a kapcsolatban. Nem azért, mert rosszindulatúak vagyunk, hanem mert szeretnénk, ha megoldódna, ám épp a problémára fókuszálás tartósítja magát a problémát! Ezért mától kezdve lássuk őt olyannak, amilyennek szeretnénk! Kezdjük el tudatosan keresni benne azokat a tulajdonságokat, amelyeket szeretünk! Meg fogunk lepődni az eredményen!

16. Áldás

Gondolnád, hogy a szavak mekkora hatással bírnak az életünkre? A kimondott szónak hatalmas ereje van! Főleg, ha erőteljes érzelmek kísérik! Minden nap áldd meg a társadat, a kapcsolatotokat, a közös életeteket, mindazt, amit együtt létrehoztatok. Mondd ki hangosan is, amikor eszedbe jut!

17. Titkos megállapodás

Az előző részben már volt szó a „piros gombokról”, melyeket önkéntelenül is előszeretettel nyomunk meg társunk életében. Mivel legfőbb tanítóink a velünk élő emberek és az általuk kialakított helyzetek, felfoghatjuk remek lehetőségnek ezeket az alkalmakat, egy titkos egyezségnek, melyet lelki szinten kötöttünk a másikkal fejlődésünk érdekében. Így ellenséges érzelmek helyett rögtön szövetségest látunk benne és a viták helyett vagy egy nagy nevetés, vagy egy hasznos önmunka kezdődhet el, begyógyíthatjuk régi lelki sebeinket, ha észrevesszük a tanítást az ismétlődő nehézségekben.

18. Egy csónakban evezünk!

Az előzőekből következik: minden helyzetben lásd a párodat a csapattársadnak! Mielőtt összevesznél vele, idézd fel ezt a mondatot: ő az én csapatom tagja! Ez Chuck Spezzano kiváló pszichológus tanácsa és remekül alkalmazható éles helyzetben, amikor a veszekedés már a levegőben van. Hiszen egy párkapcsolat voltaképpen egy szövetség, egy közös csónak, melynek épsége mindkét fél érdeke!

19. Egy kis vizualizációs gyakorlat

Képzeljük el, hogy a kapcsolatunk egy hajó. Milyen ez a hajó? Milyen állapotban van? Hogy néz ki? Merre és hogyan halad? Ki irányítja, kinek mi a feladata? Milyennek látjuk a vizet, amin ez a hajó siklik? Milyen érzésekkel szemléljük most ezt a hajót? Ha a társaddal közösen végzitek el ezt a gyakorlatot, egy remek eszköz ahhoz, hogy tisztán lássátok egymást és a másik elképzeléseit. Nem utolsósorban egy nagyon jó közös játék is egyben!

20. Mindenkinek lehet rossz napja

Fontos, hogy ne vegyünk mindent személyeskedésnek! Ahogy mi sem vagyunk mindig a csúcson, úgy társunkra is hatnak a külvilág eseményei, ő sem tud mindig egyformán viselkedni. Ha szükséges, hagyjunk neki időt és biztosítsunk számára teret, váljunk befogadóvá arra, hogy elmondhassa, ami igazán bántja.

21. Majd egyszer… majd akkor…

Bölcs megállapítás, hogy az emberek többsége az életét várakozással tölti. Várják a fizetést, a diplomát, a jobb állást, a nyarat, a Karácsonyt, a nyugdíjas éveket, amikor majd több idejük lesz… Eközben egy valamit nem tesznek, nem élik meg a jelen pillanatot. Épp ezért te ne várj! Kezdd el ma a változást! Tegyél a változásért, tegyél a kapcsolatodért. Itt és most. Te. A kezedben a kulcs! Mindazt, amit olvastál és megfogott, ültesd át a gyakorlatba! Légy kitartó és emellett türelmes is önmagadhoz!

 
>> KATTINTS IDE ÉS ISMERD MEG A SZERELEMVONZÓ, KAPCSOLATJAVÍTÓ PROGRAMOZOTT KRISTÁLYOKAT!
 

parkapcsolat

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.